svg
Close

By Christine juni 4, 2020 In Blog, Theater

Locatievoorstelling ‘Onder de rook van de Hoogovens’

Onder de rook van de Hoogovens – een onstuimig familiedrama is dé muzikale locatievoorstelling van het seizoen. Over familie, strijd en gemeenschap. Over identiteit, veranderende tijden, elkaar verliezen en terugvinden. Over naar elkaar durven luisteren.

Ontmoet de familie Can. De spanningen lopen de laatste tijd nogal op. Terwijl oma Dinie steeds meer hulp nodig heeft vanwege haar vorderende leeftijd, maar dat moeilijk accepteert, stort kleinzoon Ilias zich in steeds radicalere milieuacties, onder andere tegen Tata Steel, het bedrijf waaraan de familie al sinds generaties verbonden is. Dit zorgt voor stress bij vader Eddy; weet Ilias wel hoezeer zijn (Koerdisch-Turkse) opa geknokt heeft om het beter te krijgen en wat ze aan de Hoogovens te danken hebben? Zijn vrouw Sarah zet alle zeilen bij om de familie bij elkaar te houden, maar heeft ondertussen zo haar eigen besognes.

Is een verdere verwijdering van elkaar onvermijdelijk of vinden de personages een manier om samen te komen?

Langs de kust in de duinen met de klotsende zee op de achtergrond en de altijd aanwezige wind, staat de imposante staalfabriek van Tata Steel, de voormalige Hoogovens. Deze locatie is even monsterlijk als poëtisch. Monsterlijk vanwege de vuurspuwende pijpen, de uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen en het lawaai. Poëtisch omdat de fabrieken er ook surrealistisch, spannend en mysterieus uitzien, zeker in contrast met de zee en de duinen. Vandaag staat de fabriek, die welvaart en economische zelfstandigheid bracht, onder druk. En daarmee ook de levens van veel mensen.

Onder de rook van de Hoogovens is een muzikale locatievoorstelling over verschillende generaties wier levens vervlochten zijn met de fabriek, niet alleen over de arbeiders maar ook over hun families en buren. Door een inkijkje te geven in deze levens stellen we vragen over hoe de samenleving verandert en wat dit betekent voor ons allemaal.

Dit is een onafhankelijk project van De Vlammende Eend en Christine Otten. De voorstelling is gebaseerd op verhalen van (oud-)medewerkers, hun families, omstanders, buurtbewoners en milieu-activisten. De verzamelde verhalen worden bewerkt tot een fictief verhaal met verschillende invalshoeken. Juist met fictie is het mogelijk om gelaagdheid in het verhaal aan te brengen en de complexiteit van de werkelijkheid te tonen.

Cast

Acteurs: Christine van Stralen, Sytske van der Ster, Vefa Öcal, Mingus Dagelet, Gaby Damude / DJ Lovesupreme

Concept en tekst: Christine Otten

Concept en regie: Alev Kutluer en Tina Krikke

Dramaturgie: Céline Buren

Scenografie: Elian Smits

Licht: Vincent Romijn

Geluid: Rik van der Veen

Fotografie: Anne Reinke

Grafische ontwerp: Veronique Gielissen

Trailer: Thomas Brand (BrandKracht)

Publiciteit: Ronnie Kroes

Productie: Zamyra Altman (WoaW! Productions) Cedric van Daalen (StageMate)

Publieksbegeleiding: de vrijwilligers van het Hoogovensmuseum